Vanliga frågor och bygglov och bygglovsansökan

Det är inte alltid lätt att navigera bland dokument, regler och krav. Vi är experter och kan hjälpa dig göra hela processen enkel för dig. Vi hjälper dig planera, sammanställa och skicka in dina ansökningar.

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om våra tjänster, om bygglov och ansökningsprocessen som helhet. Tveka inte att kontakta oss om du skulle ha frågor eller funderingar. Vi har fasta priser på många av våra tjänster.

Hur man söker bygglov

Hur ser vägen till bygglov egentligen ut? Följ vår guide så berättar vi om alla steg som krävs!

Vanliga frågor

När behövs bygglov?

Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov. För att få reda på om det du vill bygga kräver bygglov eller anmälan kontakta din kommun eller oss så hjälper vi dig!

När ska jag börja planera för min bygglovsansökan?

Det är viktigt att du är ute i god tid med din ansökan om bygglov, annars riskerar ditt hjärteprojekt att drabbas av förseningar redan från start. Vi kan hjälpa dig med ansökan!

Ta reda på vad du behöver från början för att kunna utföra ritningarna. Exempel på detta är baskarta, nybyggnadskarta, befintliga husritningar, skisser som du tänkt dig och bilder på planerade bygget/arbetsplatsen.

Handläggningstiden för en nybyggnadskarta t.ex. är normalt 2-6 veckor. Kartor som tas fram med hjälp av fältmätning tar i regel lite längre tid, dvs upp till 6 veckor.

En situationsplan tar normalt 1-2 veckor.

Hur tar jag reda på om jag får bygga/ändra det jag planerar att utföra?

Du kollar i detaljplanen (planbestämmelserna) som gäller i ditt område. Antingen gör du det via kommunens telefonsupport eller hemsida. Vill du att vi göra det åt dig helt kostnadsfritt? Kontakta oss nu!

Vilka handlingar krävs för att söka bygglov?

Det beror på specifik åtgärd och i vilken kommun du ska bygga i. Men i regel så är det bygglovsritningar (fasadritningar, sektionsritningar, planritningar och situationsplan) samt ett förlag till kontrollplan. I vissa fall behöver du även extra tjänster som t.ex. kontrollansvarig, konstruktionsritningar, brandskyddsdokument, fuktsäkerhetsbeskrivning m.m.

När behöver jag en kontrollansvarig?

När du ska genomföra en bygg-, rivnings- och markåtgärd behövs i många fall en kontrollansvarig, till exempel när du ska bygga en ny byggnad. Du kan också behöva en kontrollansvarig när du ändrar en byggnad, till exempel om bärande delar berörs. Vanligtvis behövs inte någon kontrollansvarig för små ändringar av en- och tvåbostadshus och inte heller för att bygga ett Attefallshus, ett uthus eller ett garage eller uppföra en mur eller ett plank. Det är byggnadsnämnden som gör denna bedömning.

När du utför en åtgärd som varken kräver bygglov eller anmälan, till exempel uppför en bygglovsbefriad friggebod, krävs aldrig en kontrollansvarig.

Kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du är osäker på om du behöver anlita en kontrollansvarig. Vi kan också hjälpa dig med detta!

Hur lång är leveranstiden?

Leveranstiden börjar gälla fr.o.m. att vi fått in allt ifrån dig vad gäller underlaget. Därefter gäller leveranstid på 1-2 veckor för ett utkast för godkännande.

Har du tidspress och behöver det snabbt? Kontakta oss nu så kan vi göra vårt bästa för att ta fram en lösning.

Hur levereras ritningarna?

Ritningarna levereras till dig i PDF format. Dessutom skickar vi en .dwg-fil som du kan spara för senare användning.

Vad kostar det?

Bygglov & bygganmälan

(Fasad-, sektions-, planritning samt situationsplan)


Ändring av befintlig: Fastpris 2100:-

1 kvm – 25 kvm: Fastpris 5640:-

26 kvm – 69 kvm: Fastpris 7280:-

70 kvm – 146 kvm: Fastpris 10300:-

150+ kvm: Be om offert


Alla priser exkl. moms

Arkitektur & design


Arkitektritningar: 1500:- / tim

Landskapsarkitektur: 1500:- / tim

Designhjälp: 980:- / tim

Möbeldesign: 980:- / tim


Alla priser exkl. moms

Tilläggstjänster


Kontrollplan: 980:- / tim

Konstruktionsritningar: 1200:- / tim

Kontrollansvarig: Be om offert

Byggtjänster: Be om offert

Besiktningsman:Be om offert


Alla priser exkl. moms

Osäker på vad du behöver? Vi hjälper dig!